Exposities

Indrukwekkende expositie van ruim veertig houtsculpturen rondom het thema natuur beleven en natuurbegraven

Tijdens de sfeervolle dagen tussen kerst en Nieuwjaar van 2010 presenteerden vijf houtkunstenaars afkomstig uit heel Nederland  meer dan veertig sculpturen. De vijf houtkunstenaars waren uitgenodigd op basis van hun betrokkenheid bij de thema's natuur beleven en natuurbegraven. Allemaal maken ze beeldend werk met een grote zeggingskracht en een sterke innerlijke beleving. De houtsculpturen die daaruit voortkomen zijn net zo verschillend als de kunstenaars zelf. Dat geldt voor werk dat in opdracht is gemaakt en uit het vrije werk dat ze als kunstenaar maken.

Een aantal sculpturen was speciaal voor deze unieke expositie gemaakt. Daarnaast presenteerden de kunstenaars een selectie van sculpturen die in de ambiance van de natuurbegraafplaats goed tot hun recht komen. Het resultaat was een boeiende variatie aan stijlen en thema's, met als gemeenschappelijke noemer de bezinning op het leven. Er waren ook diverse sculpturen die kunnen dienen als grafteken of daar inspiratie voor kunnen bieden. De expositie toonde ook hoe houtkunst kan bijdragen aan het realiseren van een boeiend en gevarieerd natuurbos.

De vijf kunstenaars zijn Wille Schropp uit Duiven, Marja Snoek uit Maartensdijk, Johanna Nijlunsing uit Groningen, Jan Carel Koster uit Nijkerkerveen en Piet Siebers uit Oirlo.

Korte karakteristieken van de vijf houtkunstenaars

Will SchroppWill Schropp, Duiven
Will Schropp laat al bijna 25 jaar zien dat hout een perfecte materie is voor het maken van beelden. Hij maakt daarvoor gebruik van hout dat afkomstig is van bomen die in Nederland groeien. Op die manier kan ook de uitstraling die een boom heeft, doorwerken in een beeld. Denk bijvoorbeeld aan een stoer beeld uit het hout van een robuuste eik. Sinds twee jaar maakt hij ook beelden van het oudste hout dan ooit in ons land werd gevonden, eiken en dennen van bijna 9000 jaar oud, van kort na de IJstijd.

In zijn atelier staan meer dan honderd beelden voor binnen en buiten. Regelmatig werkt hij aan opdrachten, daarbij zijn ook grafmonumenten. Het natuurlijke materiaal hout is daarvoor zeker geschikt. Het leven is al meer dan twintig jaar een thema in zijn werk. En wat past er meer bij de dood dan het leven. Een herinneringsmonument kan goed op de begraafplaats staan, maar ook bij nabestaanden in de tuin, zoals ook een jas of hoed van een overledene levendige herinnering kan zijn.

In de tv-serie over beeldhouwen in hout heeft Will Schropp het maken van beelden laten meebeleven.
Bekijk een video van Will Schropp tijdens de expositie

Marja SnoekMarja Snoek, Maartensdijk
Marja Snoek maakt sinds 2003 sculpturen van hout. Haar hart klopt voor hout als een mooi,warm en natuurlijk materiaal. Iedere keer weer is het voor haar een uitdaging om aan een nieuw stuk hout te beginnen en zich er door te laten leiden. Vaak dienen bestaande natuurlijke vormen zich al vanzelf aan. Ze weet van tevoren nooit wat ze gaat maken. Dat is voor haar precies de uitdaging voor het werken met hout. Gaandeweg ontstaat er een vorm en die werkt ze zo uit, dat het beeld volledig tot zijn recht komt. Dit geeft me veel!

Haar stijl is heel rond, glad en vrouwelijk. Vormen en kleuren uit de natuur zijn voor haar de onuitputtelijke inspiratiebron. Alles wat haar ogen zien willen haar handen maken.
Bekijk een video van Marja Snoek tijdens de expositie

Jan Carel KosterJan Carel Koster, Nijkerkerveen
Beeldhouwer Jan-Carel Koster heeft altijd al gebeeldhouwd in hout, al meer dan 30 jaar. Zijn drang tot beeldhouwen is ontstaan in zijn vroege jeugd doordat, net als ieder mens, hij zichzelf, maar ook de wereld probeerde te ontdekken en te begrijpen. Het is voor hem een manier van leven. Zijn zoektocht en levenservaringen zijn nu zijn drijfveren geworden. In zijn sculpturen laat hij een combinatie van spelen met gevoel en techniek zien die zich uiten in vloeiende dunne en open vormen .Tijdens het beeldhouwen voelt hij met zijn ogen, het is een spel die hij speelt waarin hij een combinatie gebruikt van de samenwerking met zijn handen, ogen en geest. Het resultaat van een creatief proces in zijn geest met de daarbij horende vormen .In dit proces zit de verbinding van die samenwerking met ervaringen met menselijke emoties. De emoties die hij in zichzelf en anderen voelt en ziet vertaalt hij naar vormen met een relatie tot de natuur. Vanuit deze gevoelswijzers laat hij veel levendige , harmonieuze,saamhorige vormen ontstaan . Het is een streven naar de perfecte vorm vanuit de realiteit naar het abstracte. De natuur in zijn oorsprong verweven met menselijke gevoelswijzers.

Als beeldhouwer werkt hij graag met mensen en voor mensen. Zowel in zijn vrije werk als in opdracht. Hij maakte al diverse houten grafmonumenten. Samen gaat hij dan op zoek naar de vertaling van wensen, idee├źn en herinneringen. Het is een intensief proces dat ook een bijdrage levert aan de rouwverwerking.
Bekijk een video van Jan Carel Koster tijdens de expositie

Johanna NijlunsingJohanna Nijlunsing, Groningen
Johanna Nijlunsing werkt graag thematisch. Dieren zijn haar grote liefde. Zij is gaan beeldhouwen toen bleek dat ze om gezondheidsredenen geen boerin kon worden. Toen in 1991 na ongeveer 40 jaar bij wet werd geregeld dat er weer andere materialen dan alleen steen op Nederlandse graven geplaatst mochten worden, heeft zij zich gespecialiseerd in het maken van houten graftekens.

Hout heeft een eigen levensduur en is,als de mens, vergankelijk. Een mens is een vat vol tegenstrijdigheden want oog in oog met zijn vergankelijkheid moet zijn/haar grafzerk onverwoestbaar zijn. Naast de gevoelswaarde die hout heeft is het door de vele gebruiksmogelijkheden een waardevol materiaal. Om mee te bouwen, het huis te verwarmen, eten op te koken, op te zitten, beelden uit te slaan, de weg mee te wijzen of er mee te gedenken.
Bekijk een video van Johanna Nijlunsing tijdens de expositie

Piet SiebersPiet Siebers, Oirlo
Piet Siebers noemt zijn indrukwekkende houtsculpturen 'boodschappen in hout'. Hij werkt uitsluitend met hout en heeft in de loop van de jaren een groot aantal zeer uiteenlopende sculpturen gemaakt. Elk van die beelden heeft een eigen boodschap. Kenmerk van alle beelden is de fijngevoeligheid en de zeggingskracht. Zonder woorden raken de beelden mensen in het hart. Hij is een goed luisteraar die de gevoelens van mensen vertaald in zijn sculpturen.
Bekijk een video van Piet Siebers tijdens de expositie