Over Weverslo

De historie

Midden in De Peel tussen Deurne en Venray – op de grens van de kerkdorpen Heide en Merselo – ligt het NSW landgoed Weverslo. Kaarten uit 1840, tonen dat het een niet ontgonnen gebied was omgeven door ontgonnen woeste gronden van de dorpen en buurtschappen Weverslo, Heide, Leunen en Veltum. Zandwegen die door het gebied liepen verbonden d genoemde kernen met elkaar. In 1964 is er een woning gebouwd in het gebied dat nu de naam landgoed Weverslo draagt. In de periode 1964 – 1984 voerde het motorcrosscircuit Janslust over een deel van de zandwegen in het gebied. Een in 2005 voltooid landhuis, geheel gebouwd met Nederlands hout, vormt nu het hart van dit jonge landgoed. Vanaf 2010 is een deel van het bosgebied in gebruik als natuurbegraafplaats.

natuurbegraafplaats-weverslo-bomen

Landgoed Weverslo

De zorg en verantwoordelijkheid voor beheer, onderhoud en continuïteit van het hele landgoed ligt bij de beheersorganisatie Landgoed Weverslo.
Het landgoedbeleid is gericht op:

  • Instandhouding en ontwikkeling van de kwaliteit van bos en natuur;
  • bevorderen van de meditatieve kwaliteit van bos, natuur en landschap;
  • ontwikkelen van kunst in relatie tot natuur en een natuurlijke cultuur rondom het levenseinde van mensen;
  • beheren van de op het landgoed gevestigde natuurbegraafplaats.

De exploitatie van de natuurbegraafplaats is ondergebracht in een zelfstandige organisatie; Natuurbegraafplaats Weverslo.

Stichting Meditatienatuur Nederland

De zorg voor het beheren van de natuur en het landgoed op de lange termijn ligt in handen van de onafhankelijke en zelfstandige Stichting Meditatienatuur Nederland. Deze stichting beheert ook het toekomstfonds dat wordt opgebouwd uit bijdragen van de verkoop van grafrechten. Uit dat fonds worden op de lange termijn de kosten betaald voor beheer en onderhoud van het natuurgebied waarvan de natuurbegraafplaats deel uitmaakt.

De mensen

Weverslo is een mensenplek in de natuur. De betrokkenheid en verantwoordelijkheid van alle medewerkers voor alle natuur- en cultuuractiviteiten bepalen het karakter van Weverslo. Bezoekers zijn dikwijls verbaasd over wat Weverslo te bieden heeft. “Dat zal wel veel inspanning kosten om alles in goede staat te houden en in goede banen te leiden“, horen we vaak van bezoekers. En beste bezoeker… u hebt gelijk. Daarom stellen we alle mensen die betrokken zijn bij Weverslo graag aan u voor. Met een groep van diverse medewerkers zijn we continu in de weer; we geven informatie, begeleiden begrafenissen, organiseren activiteiten en beheren de natuur. Wil je onze medewerkers ontmoeten? Klik dan hier of kom een keer langs!

Medewerkers Weverslo

Van links naar rechts: Ron Bosmans, Waltraud Genet, Hans van Ekelenburg, Piet Verhaegh, Gé Peterink, Els Schleedoorn, Pieter van Hoenselaar, Carla van den Oetelaar, Ans Fleurkens, Albert van den Oetelaar, Tiny Boenink en Rosa Koenen.