Geschiedenis

Midden in De Peel tussen Deurne en Venray – op de grens van de kerkdorpen Heide en Merselo – ligt het NSW landgoed Weverslo. Kaarten uit 1840, tonen dat het een niet ontgonnen gebied was omgeven door ontgonnen woeste gronden van de dorpen en buurtschappen Weverslo, Heide, Leunen en Veltum. Zandwegen die door het gebied liepen verbonden de genoemde kernen met elkaar.

In 1964 is er een woning gebouwd in het gebied dat nu de naam landgoed Weverslo draagt. In de periode 1964 – 1984 voerde het motorcrosscircuit Janslust over een deel van de zandwegen in het gebied.

Een in 2005 voltooid landhuis, geheel gebouwd met Nederlands hout, vormt nu het hart van dit jonge landgoed.

Vanaf 2010 is een deel van het bosgebied in gebruik als natuurbegraafplaats.

Speciaal voor het 12,5 jarig jubileum in 2022 maakten wij een mooi boekje over Weverslo. 

Landgoed Weverslo

Landgoed Weverslo is particulier bezit en door de rijksoverheid gerangschikt als landgoed volgens de Natuurschoonwet. Dat betekent dat Weverslo zijn natuurlijke karakter voor altijd zal behouden. De natuurbegraafplaats maakt hier deel van uit. Het landgoed sluit aan bij het buurtschap Weverslo in Venray, op de grens van Brabant en Limburg. De doelstelling van het landgoed en de natuurbegraafplaats is om een waardevol natuurgebied te creëren en te behouden en de mens te verbinden met natuur en cultuur.

Alle activiteiten op de natuurbegraafplaats zijn gericht op het beleven van de cultuur rondom het levenseinde met respect voor de meditatienatuur ter plaatse.

Het beheer van de natuur en het landschap gebeurt door gecertificeerde natuurbeheerders, ondersteund door vrijwilligers. Zij verrichten uiteenlopende beheerwerkzaamheden.

De zorg en verantwoordelijkheid voor beheer, onderhoud en continuïteit van het hele landgoed ligt bij de beheersorganisatie Landgoed Weverslo.

Het landgoedbeleid is gericht op:

  • Instandhouding en ontwikkeling van de kwaliteit van bos en natuur;
  • bevorderen van de meditatieve kwaliteit van bos, natuur en landschap;
  • ontwikkelen van kunst in relatie tot natuur en een natuurlijke cultuur rondom het levenseinde van mensen;
  • beheren van de op het landgoed gevestigde natuurbegraafplaats.

De exploitatie van de natuurbegraafplaats is ondergebracht in een zelfstandige organisatie; Natuurbegraafplaats Weverslo.

Stichting Meditatienatuur Nederland

De zorg voor het beheren van de natuur en het landgoed op de lange termijn ligt in handen van de onafhankelijke en zelfstandige Stichting Meditatienatuur Nederland. Deze stichting beheert ook het toekomstfonds dat wordt opgebouwd uit bijdragen van de verkoop van grafrechten. Uit dat fonds worden op de lange termijn de kosten betaald voor beheer en onderhoud van het natuurgebied waarvan de natuurbegraafplaats deel uitmaakt.

De Muzen van Weverslo – tijd en ruimte voor bezinning

Landgoed en Natuurbegraafplaats Weverslo is een rustgevende plaats, die mensen tijd en ruimte biedt voor hun gedachten en gevoelens. De vijf Muzen van Weverslo ontstaan uit de thema’s: ontmoeting, beleving, bemoediging, inspiratie en bezinning dragen daaraan bij. Voor iedere Muze is een houtsculptuur geplaatst. Ze hebben ieder een eigen plek, waar ze gedachten en inspiratie aanreiken, ondersteund door een gedicht of een verhaal. Het Muzenpad verbindt de vijf  Muzen.

De rust, ruimte en privacy op Weverslo zorgen voor een sfeer die nog het beste kan worden aangeduid als meditatienatuur.

“Ik wandel zo graag over de natuurbegraafplaats. Daar kan ik mijn gedachten en gevoelens de vrije loop laten. Er is niemand die me iets vraagt, ook niet als ik een uur lang op een boomstammetje voor me uit staar. Misschien klinkt het gek, maar ik voel hier de verbondenheid met mijn dierbare veel sterker dan waar ook”.