De januaristorm schept ruimte

Begraafplaats beperkt toegankelijk wegens werkzaamheden

In de week van 22 – 26 oktober is de natuurbegraafplaats maar beperkt toegankelijk voor publiek. Bezoekers dienen zich in deze week eerst te melden bij het informatiecentrum het Boshuis. Onze medewerkers daar kunnen u vertellen of en waar u kunt wandelen. En ook of het met of zonder begeleiding kan. Zoals altijd op Weverslo is er in overleg veel mogelijk. Maar in dit geval geven wij de veiligheid de hoogste prioriteit. Het Boshuis is ook die week elke dag open van 13.30 – 16.30 uur. En telefonisch en per mail zijn we natuurlijk de hele dag te bereiken. Wij hopen dat u begrip kunt hebben voor deze tijdelijke maatregel.

 

Gevelde bomen worden vervangen

Met inschakeling van deskundige natuurbeheerders verwijderen we de bomen die te zeer geleden hebben onder het stormgeweld. Dat zijn bomen die een gevaarlijke breuk in de kruin hebben of die licht ontworteld zijn en daardoor valgevaarlijk zijn. Voor een deel zijn het ook bomen die een gezonde doorgroei van toekomstbomen (dat zijn bomen met een goede conditie die we graag willen behouden) belemmeren. We verwijderen overwegend grove dennen. Dat zijn de bomen die een of twee generaties terug zijn geplant om als mijnhout te dienen. De mijnen zijn er niet meer. En wij zijn inmiddels al enkele jaren bezig om het oorspronkelijke eenvormige productiebos om te vormen tot een gemengd bos met veel variatie en afwisseling. Voor elk grove den die eruit gaat, komen beuken, lindes, noten, kastanjes, zoete kersenbomen terug. Nog eens aangevuld met struiken als krent, hulst en taxus. En zoals elk jaar planten we op en rondom de natuurgraven honderden bollen van sneeuwklokjes, bos- en sterhyacint, bosanemoon en salomonszegel. Door meer variatie en afwisseling bereiken we een grotere biodiversiteit.

 

Bomen uitslepen met paardenkracht

Het vellen en uitslepen van de bomen gebeurt op een milieuverantwoorde en natuurlijke manier. Voorop staat dat de graven gerespecteerd en met rust gelaten worden. Dat vraagt zorgvuldigheid en maatwerk. Daarom wordt er op het begraafplaats gedeelte alleen met de kettingzaag gewerkt. Het uitslepen doen we met paardenkracht. En het verwijderen van het tak- en tophout doen we met menskracht. En vanaf zaterdag 27 oktober beginnen we met het poten van bollen en het planten van jonge bomen.

 

Geplaatst in Weverslo