De schijnwerper op… Sraar Jansbeken


Dankzij de inzet van enkele tientallen vrijwilligers en medewerkers kunnen we ons programma gericht op het verbinden van de mens met natuur en cultuur steeds meer invullen. Wij zetten ze graag in de spotlight. Deze keer Sraar Jansbeken.

Hoe ben je met Weverslo in contact gekomen?

De initiatiefnemers van Weverslo-  Els en Gé Peterink  – ken ik al heel lang. Gé ken ik uit de tijd dat hij op het Vincent van Gogh Instituut werkte. Dat is nu zo’n dertig jaar geleden. Daar werkte ik toen als tuinman. Nadat hij met zijn eigen communicatiebureau begon, heb ik altijd de tuin onderhouden van het kantoor. Eerst aan de Annalaan 5 en later aan de Stationsweg 65. Nadat dat kantoor was verkocht en ik daar de tuin niet meer hoefde te onderhouden, kreeg ik tijd vrij. En toen heb ik me aan gemeld als vrijwilliger voor het natuurbeheer op de Natuurbegraafplaats.

Wat zijn jouw activiteiten op Weverslo?

Als vrijwilliger maak ik nu deel uit van de Bosploeg. Met een groepje van zes mannen doen we elke dinsdagochtend allerlei werkzaamheden. Dat is heel gevarieerd. Van het onderhouden en schoonhouden van de wandelpaden in het bos, het opbouwen van een tent, het opruimen en op orde brengen van alle materialen en het stapelen van haardhout. En soms doen we ook dienst als drager bij een begraving.

Wat is jouw motivatie,  waarom zet jij je in voor Weverslo?

De Natuurbegraafplaats is een heel bijzondere locatie. Ik vind het mooi om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van zoiets bijzonders. Bovendien werken we in de bosploeg met een gezellige club mensen in de natuur. We hebben veel plezier met elkaar. Iedereen is daar gelijk en er wordt naar iedereen geluisterd. En zo komt iedereen aan zijn trekken, zonder dat er iemand uit de toon valt. Dat vind ik mooi.

Wat is voor jou het meest bijzondere aan Weverslo?

De locatie vind ik hartstikke mooi, met die natuur die we met elkaar elke keer een stukje mooier maken. En ik vind het een hele prestatie dat je met zoiets nieuws en bijzonders als een natuurbegraafplaats begint. Het is toch een heel aangaan om zoiets te beginnen. En daar wil ik graag aan bijdragen.

Waar beleef je het meeste plezier aan in je bezigheden op Weverslo?

Het mooiste moment is elke week dinsdag het koffiedrinken met elkaar. Je hoort dan de verhalen van iedereen en zo hoor je dus nog eens wat. En de afwisseling van werkzaamheden vind ik ook mooi. Er is elke week wel iets anders te doen. En als team gaat het er heel gemoedelijk aan toe. Er zijn geen grote ego’s of mensen die uit de toon vallen. Iedere inbreng wordt gewaardeerd. Het vrijwilligerswerk op Weverslo is niet vrijblijvend. Als we in de bosgroep afspraken maken, komen we die ook na. Dat vind ik ook mooi en belangrijk.

Wat is (buiten Weverslo) je grootste passie of hobby?

Knutselen is het liefste wat ik doe. Vooral op gebied van timmeren en tuinieren. Ik vind het mooi om met mijn handen iets te maken of een praktisch probleem op te lossen. Vooral als het iets is wat ik nog nooit heb gedaan vind ik het een uitdaging om het toch voor elkaar te krijgen.

Waar mogen ze jou midden in de nacht voor wakker maken?

Nou dat zou ik eigenlijk zo niet weten. Vroeger zou ik zeggen; voor een lekker glaasje bier. Maar die tijd heb ik gehad. Ik heb geen onvervuld verlangen, ben een tevreden mens.

 

Geplaatst in Geen categorie