Sjef Wester: “Waarom ik voor Weverslo kies”

Op een dinsdagmiddag zit ik aan tafel in Het Boshuis met Sjef Wester. Want Sjef, zo hebben mijn collega’s me verteld, is overtuigd atheïst en als het over geloven of niet geloven gaat heeft Sjef de kennis in huis. Het begon allemaal met het opknappen van ‘t Laar.  Daar hangen boomschijven met de verschillende wereldgeloven om aan te geven dat op Weverslo iedereen, van elk geloof of geen geloof, wereldbeschouwing of levensovertuiging begraven kan worden.

“Daar zou dus geen enkel geloof mogen hangen” stelt Sjef, want “als Weverslo neutraal wil zijn dan zou je geen enkel godsdienstteken moeten plaatsen”. Het argument van symboliek of alleen de grootste veegt Sjef direct van tafel. Het is eigenlijk een beetje alles of niks in dit geval. De honderden geloven die we op die manier niet laten zien maken dat het niet kloppend is. En Sjef houdt van kloppend want met wetenschap als argument is hij tot de conclusie gekomen dat er niets is na de dood: hij is overtuigd atheïst. Wat iets anders is als ‘niks’, want zo zegt Sjef, “‘niks’ ben je als je ergens niet over nagedacht hebt en atheïsten kiezen er bewust, met overtuiging en weloverwogen voor om niet te geloven,” in niks dus, dat dan weer wel. Want zo zegt Sjef “niet bewezen stellingen daar geloof ik niet in”. Het argument dat geloven ook geen zeker weten is, is niet steekhoudend. Want het gaat om denken, overwegen en bewijzen.

Maar waarom Weverslo? De natuur, dat is waarom. En bovendien geboren in de directe omgeving van Janslust. Hij kende Weverslo dus al ver voordat het een natuurbegraafplaats werd. Sjef is een echt natuurmens. En het natuurbegraven op zich was voor Sjef al eerder bekend. Hij is fervent wandelaar en tijdens zijn wandelingen zag hij eerder al graven op landgoederen in Nederland. De eigenaren en directe familie kunnen toestemming krijgen om daar begraven te worden. Dat leek hem wel wat, maar zonder landgoed niet mogelijk. Toen Weverslo als eerste in Nederland het echte natuurbegraven aan kon bieden was voor Sjef de keuze snel gemaakt. Want alles klopte; vlak bij de roots, volop prachtige natuur, en neutraal natuurlijk.

Geplaatst in Geen categorie